Wat kan Nederland leren van de arbeidsverhoudingen in Duitsland?

Over twee weken worden de Europese verkiezingen gehouden. Er is geen twijfel dat in verschillende Europese landen de arbeidsverhoudingen onder hoogspanning staan. In Groot-Brittannië worden de arbeidsverhoudingen direct geraakt door de Brexit-discussie, in Frankrijk is sprake van een langlopend open gevecht van de Staat met de gele hesjes in de Straat. Ook in Oost-Europese landen beïnvloeden politieke verhoudingen rechtstreeks de relaties tussen werkgevers en werkenden in bedrijven.

Er is daarom alle reden om een studiebijeenkomst te wijden aan de Europese dimensie van de arbeidsverhoudingen, ook omdat de Europese instituties een beleid propageren van strikte marktwerking, begrotingsdiscipline en financiële soliditeit. Wat zijn dan nog de vrijheidsgraden voor de arbeidsverhoudingen in de individuele lidstaten? En wie bepaalt dat?

We hebben besloten om met name de aandacht te richten op de ontwikkelingen in Duitsland, een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Hoe staat het daar met de autonomie van werkgevers en werknemers, en met hun organisaties? Waarom is de dekking van CAO's gedaald? Hoe ontwikkelt zich de bedrijvigheid, wat gebeurt er op de arbeidsmarkt en welke vormen van sociale innovatie vinden er plaats? Wat is de rol van de internationale en nationale overheid? En van de deelregeringen en de Handelskamers?   

 

We hebben Dennie Oude Nijhuis als gastspreker uitgenodigd voor een lezing over dit thema. Dennie is senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Hij leidt het masterprogramma in International Relations aan de Universiteit van Leiden. Hij werkte eerder als research fellow aan Yale University (Department of Political Science). Hij is gespecialiseerd in de vergelijkende politieke economie van arbeidsmarkten, verzorgingsstaten en de Europese integratie. Hij is auteur van het boek ‘Labor divided in the postwar European welfare state’ (Cambridge University Press 2013). Zijn huidige onderzoek richt zich op de comparatieve analyse van de arbeidsmarkt in België, Duitsland, Nederland, Zweden, het VK en de USA. 

In de discussie willen we spreken over de betekenis van de Europese en Duitse ontwikkelingen voor Nederland. Esther Koot van de Putte verzorgt een eerste referaat. U bent van harte welkom om deel te nemen aan de bespreking. Het belooft een heel interessante middag te worden.

De toegang is gratis voor leden die zich hebben aangemeld. Niet-leden kunnen de bijeenkomst bijwonen tegen betaling van €25.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan met een mailtje aan yvonnesiemons@basisenbeleid.nl onder vermelding van "15 mei". Doe dit s.v.p. zo snel mogelijk, maar in ieder geval uiterlijk 13 mei aanstaande.

 

Details
Datum: 
woensdag, 15 mei, 2019 - 15:00 tot 17:00
Adres: 
Malietoren
Bezuidenhoutseweg 12
2594 AV Den Haag
BijlageGrootte
Bestand Flyer54.54 KB