NVA-gesprek (24/9): Corona op de werkvloer

Uitnodiging webinar

“Corona op de werkvloer”

Plaats: online

Datum: vrijdag 24 september, 9.30-10.45 uur

 

Aanleiding

In de Nederlandse samenleving wordt een intensieve discussie gevoerd over corona en de gevolgen daarvan voor de werkvloer. Dit debat is veelkantig en raakt de positie van werkgevers en werknemers. Welke risico’s raken de arbeidsverhoudingen? Moet het mogelijk zijn om een negatieve coronatest van werknemers of collega’s te verlangen of te eisen? En/of een vaccinatiebewijs?

We zien een spanning ontstaan tussen verschillende (grond)rechten op de werkvloer: gezondheid (verantwoordelijkheid van een werkgever om een veilige werkplek te garanderen) versus privacy (recht van individuele werknemer om wel of geen vaccinatie te nemen en hierover wel/niet te communiceren naar collega en leidinggevende).

 

Open gesprek

Als NVA willen we graag een open (online!) gesprek over dit actuele onderwerp faciliteren. We nodigen je uit om vrijdagochtend 24 september hier aan deel te nemen. Anders dan gebruikelijk nodigen we geen spreker uit voor het houden van een presentatie of het opbouwen van een argument. We hebben besloten de deelnemers de mogelijkheid te bieden hun eigen perspectief zorgvuldig in te brengen. Omdat het onderwerp ethische kwesties raakt zoals onze privacy, gezondheid en grondrechten, willen we een werkvorm kiezen waarin de aanwezigen hun ervaringen kunnen delen. We proberen uiteraard gebruik te maken van de beschikbare literatuur.  

Het NVA-bestuur denk op deze wijze de beste bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van de arbeidsverhoudingen zonder de groeiende polarisatie in de samenleving over dit onderwerp te versterken. In tegendeel, we hopen dat het mogelijk is met een open houding aan het plenaire gesprek deel te nemen, waarbij luisteren naar elkaars argumenten centraal staat en gelijk krijgen geen rol speelt.

  

Proces

Om elk geluid de ruimte te kunnen geven, is vooraf inschrijven noodzakelijk. We vragen bij deelname om de microfoon uit te zetten. Na een korte inkadering zal het plenaire debat beginnen. Om te voorkomen dat we door elkaar praten, kun je je digitale hand opsteken als je wat wilt zeggen. De gespreksleider geeft je dan het woord. Mocht het te lang duren of wil je toch direct reageren op wat er gezegd wordt? Gebruik dan de chat.

Het webinar is online. Als je je per mail opgeeft bij Yvonne Siemons, krijg je een link teruggestuurd waarmee je kunt deelnemen aan de discussie. Actieve participatie wordt aangemoedigd. 

Wanneer je deelneemt, verzoeken we je om je beeldscherm aan te zetten en je microfoon uit. We raden je aan om 5 minuten voor de start in te loggen, zodat je voldoende tijd hebt om eventuele technische problemen te verhelpen. Voor online ondersteuning: yvonnesiemons@basisenbeleid.nl.

We verheugen ons op een plezierige uitwisseling.

 

Namens het bestuur,

Met vriendelijke groet,

Marc van der Meer (Voorzitter van de NVA)

Details
Datum: 
vrijdag, 24 september, 2021 - 09:30
Adres: 
Teams-bijeenkomst
BijlageGrootte
Bestand Flyer85.49 KB